Wanneer heb ik een leesbril nodig?

wanneer leesbril nodig

Waarvan heb je last als je een leesbril nodig hebt?

Je hebt dan vooral last van het lezen van de kleine lettertjes in een boek of tijdschrift. Daarnaast kunnen mensen wazig zien of hoofdpijn krijgen tijdens het lezen.

Er zijn ontzettend veel mensen die een bril hebben in ons land. Nu heeft een klein deel van de mensen niet zo’n slechte ogen dat zij hun bril heel de dag op hoeven houden.

Voor hen is het vaak voldoende om alleen over een leesbril te beschikken. Nu vraag je je misschien af: wanneer heb ik een leesbril nodig?

Wanneer je regelmatig rondloopt met deze vraag is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We zullen je namelijk precies vertellen wanneer je een leesbril nodig hebt!

Wat zijn leesbrillen?

Voordat we ingaan op de situaties waarin het verstandig is om een leesbril aan te schaffen staan we eerst even stil bij de leesbril zelf.

Wat is een leesbril eigenlijk? Je kunt het eigenlijk al wel aan de naam zien, een leesbril is bedoelt om te lezen.

Maar hiermee zijn we er alleen nog niet. Een leesbril verbetert je vermogen om iets van dichtbij te lezen, denk aan een boek of een computerscherm.

De leesbril die je gewoon zo kunt kopen in de winkel is ontworpen voor korte termijn gebruik.

Deze is het meest geschikt voor mensen die dezelfde lenskracht of sterkte in elk oog hebben en die geen last hebben astigmatisme. De sterkte van een leesbril in de winkel varieert meestal van +1 tot +4. Bekijk hier onze collectie leesbrillen voor dames en leesbrillen voor heren.

Een leesbril die je niet koopt bij de opticien is een prima optie voor mensen die wel goed van afstand kunnen zien. Echter, als je last hebt van computer oogvermoeidheid of van dubbel zicht is het verstandig om toch even bij een opticien langs te gaan.

Een leesbril van de opticien is bedoeld om voor langere tijd te worden gedragen. Deze is juist weer ideaal voor mensen met astigmatisme, bijziendheid, ernstige oogaandoeningen of ongelijke sterkte van hun ogen.

Wanneer heb ik een leesbril nodig

Je weet nu wat een leesbril is. Wat je alleen nog niet weet is wanneer het een verstandig is om een leesbril in huis te halen.

We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste aanwijzingen hieronder op een rijtje te zetten. Mocht jij je hier in herkennen dan zou je zomaar eens een leesbril nodig kunnen hebben:

  • Je bent ouder dan 40 jaar. Ieders gezichtsvermogen verandert in een ander tempo, maar de meeste mensen ontwikkelen presbyopie op hun veertigste. Presbyopie is een aandoening waarbij de ogen zich op nabijgelegen objecten richten. Dit is anders dan bijziendheid of hypermetropie, een aandoening waarbij je verre objecten duidelijk kunt zien maar waar objecten in de buurt kunnen wazig zijn. Hyperopie is meestal aanwezig bij de geboorte, maar presbyopie ontwikkelt zich tijdens het verouderingsproces.
  • Je hebt helderder licht nodig bij het lezen. Als je nooit genoeg licht lijkt te hebben, ongeacht het type kamer of het aantal lampen dat je hebt aangezet, kan het tijd zijn om een leesbril te halen. Volgens een onderzoek heeft een 60-jarige drie keer zoveel licht nodig als een 20-jarige om dezelfde taken uit te voeren.
  • Je ogen worden moe bij het lezen of bij het werken achter de computer. Dommel je weg achter je computer of worden je oogleden zwaar als je leest of gedetailleerd werk doet? Als je presbyopie ontwikkelt, werken je ogen harder en belasten ze meer dan normaal. Een tijdelijke oplossing is om vaker te knipperen, meer pauzes in te lassen of je scherm aan te passen om de schittering te verminderen. Een andere optie is een computerbril kopen, dit is voor de lange termijn echt een stuk fijner.
  • Je krijgt meer hoofdpijn. Het constant belasten van je ogen om te lezen of de aandacht te richten op de ambachten kan je hoofdpijn bezorgen. Een hoofdpijn vlak achter je ogen kan wijzen op hypermetropie. Het is belangrijk om de 20-20-20-regel te onthouden: kijk elke 20 minuten naar iets dat minstens 20 meter ver weg is gedurende 20 seconden. Als je hoofdpijn aanhoudt, moet je naar jouw opticien gaan voor een oogonderzoek.
  • Je ziet halo’s. Als je lens het licht niet op het netvlies kan richten, wordt je zicht wazig. Je kunt gloeiende cirkels zien rond gloeilampen of koplampen van auto’s. Een bril lost dit probleem vaak op, maar dit kan ook een vroeg teken zijn van staar. In dit geval raden wij je dus ook aan om naar de opticien te gaan.

Hoe de juiste sterkte te kiezen

Goed, je hebt een leesbril nodig. Wat moet je dan doen? Het eerste wat je moet doen is kijken welke leesbril sterkte je nodig hebt. Het vermogen van het leesglas wordt gemeten in eenheden die dioptrie worden genoemd. De laagste sterkte is meestal 1,00 dioptrie.

Glazen gaan in sterkte omhoog met factoren van .25 (1,50, 1,75, 2,00). De sterkste glazen zijn 4,00 dioptrie. Test er een paar uit om te zien welke het beste werkt. Houd een boek of tijdschrift 20 tot 30 centimeter van je gezicht af en kijk of de bril de afdruk beter leesbaar maakt.

Je hebt misschien twee verschillende sterktes nodig, een paar voor heel dichtbij en een voor middenafstanden zoals voor je computerscherm. Houd er rekening mee dat een bril die je in de supermarkt of iets dergelijks koopt aan de kassa niet zo goed is als een bril van de brillenwinkel.

Deze brillen corrigeren namelijk niet het astigmatisme, (dit is een veel voorkomende aandoening die wazig zicht veroorzaakt). Ook kunnen ze niet worden aangepast als je een andere sterkte in elk oog nodig hebt.

Door een leesbril te halen zal ook jij binnen no time weer goed kunnen zien tijdens het lezen. Kijk even  goed welke sterkte je nodig hebt. Als je niet weet welke sterkte je nodig hebt of als je geen bril kunt vinden in de winkel raden wij je aan om naar een opticien te gaan.

Dankzij een paar eenvoudige oefeningen kan de opticien precies zien wat voor bril je nodig hebt. Voor je het weet heb je een bril op maat voor bij het werken of lezen.

Dit bericht is gepost in Info. Bookmark de link.