Tips voor gezonde ogen

gezonde ogen

Goede tips voor gezonde ogen

Je ogen zullen na verloop van tijd slechter worden, dit is nu eenmaal een gevolg van de ouderdom.

Echter is het mogelijk om dit proces tegen te gaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je jouw ogen zo gezond mogelijk wilt houden.

Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de beste tips voor gezonde ogen hieronder voor je op een rijtje gezet. Door hier op te letten zal ook jij in staat zijn om je ogen volledig gezond te houden!

 1. Wees beschermd tegen UV licht

Je weet vast wel dat ultraviolette (UV) stralen van de zon je huid kunnen verbranden, maar wist je dat ze ook je ogen kunnen beschadigen?

Mogelijke gezondheidsproblemen voor de ogen als gevolg van overmatige blootstelling aan UV-straling zijn onder andere hoornvliesbrandingen, staar en maculadegeneratie.

Je kunt zelfs huidkanker ontwikkelen op je oogleden. Draag altijd een zonnebril die 99% tot 100% van de UVA- en UVB-stralen blokkeert als je buiten loopt, zelfs op bewolkte dagen. Een goede zonnebril of leesbril hoeft niet duur te zijn.

Lees het label om het beschermingsniveau tegen UV-blootstelling te zien dat je zult krijgen. Vergeet niet dat bepaalde dingen Uv-stralen reflecteren, zoals beton, zand, sneeuw en water.

Door een zonnebril te dragen weet je zeker dat je jouw ogen optimaal kunt beschermen.

 1. Denk aan je dieet

Dezelfde voedingsmiddelen die de bloedvaten in je hart beschermen, zijn ook goed voor je ogen. Eet veel volkoren-voedsel en citrusvruchten om je ogen te ondersteunen.

Voedingsstoffen als zink en magnesium zijn ook goed voor je ogen. Ze helpen de ouderdom van de ogen tegen te gaan. Zink-rijke voedingsmiddelen zijn onder andere oesters, gevogelte en mager vlees.

Vegetarische bronnen van zink zijn bonen, pinda’s en erwten. Bèta-caroteen is ook een goede stof, deze wordt gevonden in felgekleurde gele en oranje vruchten en groenten. Je lichaam verandert dit in vitamine A, dit ondersteunt je ogen.

Door je dieet onder handen te nemen zal je jouw ogen optimaal ondersteunen.

 1. Onderneem actie bij oogproblemen

Heb je last van oogproblemen? Blijf hier dan niet te lang mee lopen maar onderneem zo snel mogelijk actie om de problemen te verhelpen. Het zal alleen maar erger worden wanneer je niets doet om de problemen te verhelpen.

Als je last hebt van rode, jeukende ogen dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Neem bijvoorbeeld oogdruppels of breng koude kompressen aan over je ogen om de symptomen te verminderen.

Verwijder stof of vuil uit je ogen door ze af te spoelen met schoon water of gebruikt een zoutoplossing die speciaal gemaakt is voor de ogen.

Ga meteen naar de oogarts als je last hebt van ernstige symptomen, zoals pijn in de ogen of van ongewone gevoeligheid voor licht. Als je gezichtsproblemen ontwikkelt ga dan meteen naar je oogarts.

 1. Pas op met make up

Vloeibare en romige oogmake-up kan een hele hoop bacteriën bevatten. Gooi de oogmake-up en mascara om de 3 maanden weg.

Als je een oogontsteking krijgt, gooi dan onmiddellijk al je oogmake-up weg en maak een afspraak met de oogarts. Deel geen make-up met anderen en blijf uit de buurt van de slechte merken make up.

Wanneer je allergieën hebt, kies dan voor hypoallergene producten en wees voorzichtig bij het gebruik van nieuwe producten. Probeer één nieuw product per keer, zo kan je makkelijk controleren of je last krijgt van allergische reacties.

Reinig en droog je huid grondig voordat je make-up aanbrengt. Doe de make-up in de avond af en was je gezicht voordat je ‘s nachts gaat slapen

 1. Ga langs voor regelmatig onderzoek

Als je gezonde ogen wilt behouden, ga dan regelmatig naar een opticien of oogarts voor een oogonderzoek. Onze leesbril-sterkte test is geen echte correcte oogmeting. Hiervoor ga je naar de lokale optiek. Zelfs mensen die geen bril dragen moeten hun ogen en zicht regelmatig laten controleren.

De meeste mensen hebben minstens om het jaar een oogonderzoek nodig.

Mensen die ouder zijn dan 60 jaar en mensen die contactlenzen dragen of medische aandoeningen hebben die van invloed kunnen zijn op de ogen doen er verstandig aan om ieder jaar een onderzoek in te plannen.

Oogonderzoeken kunnen problemen zoals verziendheid, presbyopie, astigmatisme, glaucoom en maculadegeneratie makkelijk aan het licht brengen.

De arts kan je netvlies, macula en andere delen van je ogen onderzoeken. Dit maakt het mogelijk om sneller in te grijpen als er iets mis blijkt te zijn met je ogen. Op die manier hou je jouw ogen zo gezond mogelijk. Heb je een leesbril nodig? Koop deze in onze webshop, kies een heren-leesbril of dames-leesbril, deze worden snel bij je bezorgd!

 1. Verminder blauw licht

Je gebruikt waarschijnlijk elke dag urenlang digitale apparaten op het werk en bij jou in huis. Deze apparaten stellen je ogen bloot aan blauw licht met een hoog energieniveau.

Het wordt blauw licht genoemd omdat de uitgezonden golflengten in de buurt van het blauwere deel van het spectrum liggen.

Luteïne & Zeaxanthine zijn oogvoedingsstoffen die geconcentreerd zijn in de macula en die helpen blauw licht te filteren Luteïne en Zeaxanthine worden niet volledig door ons lichaam geproduceerd, dus je doet er verstandig aan om dit bij te slikken met supplementen.

Enkele andere tips die die je kunt volgen bij het werken achter een computer is het volgende:

 • Hou je computerscherm binnen 20″-24″ van je ogen
 • Hou de bovenkant van je computerscherm iets onder ooghoogte
 • Pas de verlichting aan om de schittering op het scherm te minimaliseren
 • Knipper regelmatig met je ogen
 • Neem elke 20 minuten een pauze om je te concentreren op een object dat 20 meter verderop staat
 • Gebruik smerende oogdruppels om geïrriteerde ogen te kalmeren

Wanneer je vaak voor het werk of privé vaak achter een laptop of desktop zit kan een computerbril een uitkomst bieden.

Door deze tips te volgen ben je in staat om jouw ogen zo gezond mogelijk te houden.

Wij raden je echt aan om goed op je ogen te letten, het is namelijk het enige paar wat je krijgt in je leven. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je hier in de toekomst last van gaat krijgen, dit wil je natuurlijk liever niet.

Gelukkig kan ook jij aan de slag met deze handige tips!

Dit bericht is gepost in Info. Bookmark de link.