Alles wat je moet weten over brillendoekjes

beste brillendoekjes

Er zijn enorm veel mensen in ons land die een bril of leesbril dragen. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw bril dan zal je jouw glazen op de juiste manier moeten onderhouden. Een van de dingen waar je aan moet denken is het gebruik van brillendoekjes als je glazen niet meer zo helder zijn.

Wil je graag weten hoe een brillendoekje werkt? Wat de beste brillendoekjes zijn die je kunt gebruiken? Dan raden wij je aan om snel verder te lezen, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien.

Wat is het beste brillendoekje?

Het beste brillendoekje is meestal gemaakt van microvezel. Dit is het ideale materiaal om het vuil en de olie die zich aan het oppervlak van je bril heeft vastgeklampt weg te vegen. Als je de stof tussen je vingers voelt, kun je gelijk zien waarom dit het ideale materiaal is.

Dit is een materiaal dat door de meeste bril-fabrikanten wordt gebruikt en wat ook is goedgekeurd. Met een goed microvezeldoekje voor brillen kun je jouw brillen effectief reinigen als je bedenkt hoe effectief dit materiaal is bij het drogen van de glazen en het opvangen van oliën. Met een brillendoekje zal de olie namelijk niet uitsmeren over het glas. Het is ook nuttig bij het verwijderen van vuil, water, stof of iets dat de neiging heeft om het zicht van de lens te verstoren.

Je denkt misschien dat je je bril schoonmaakt, maar de waarheid is dat je veel krassen op het oppervlak van de lens maakt. Na enige tijd zul je merken dat je bril een beetje troebel is en dat geen enkele hoeveelheid vegen het weer duidelijk maakt. Dat komt door alle kleine krasjes die u op het oppervlak heeft gemaakt. Voorkom dit en verleng de bruikbare levensduur van je brillen door met het juiste reinigingsdoekje de lenzen af te vegen als ze vuil worden.

Het belang van een brillendoekje

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat je iets nodig hebt om het vuil van je bril af te vegen. Maar als het dan toch alleen maar dat is, dan kun je zo’n beetje elk soort doekje gebruiken? De enige soort reinigingsdoekje voor brillen die je moet gebruiken is die van microvezel. Als je toegang hebt tot een microscoop en je kijkt naar een stukje microvezelstof, dan zie je dat er duizenden vezels in een relatief klein gebied zijn gepropt. Dit betekent dat meer vezels vuil opnemen en vocht absorberen.

Hierdoor zal de totale oppervlakte nog exponentieel toenemen. De belangrijkste reden waarom je een brillendoekje voor brillenglas nodig heeft, is dat je al het vuil op het oppervlak van de lenzen wilt oppakken en niet alleen maar wilt ronddrukken. Je zou kunnen denken dat een wattenschijfje het oppervlak van je bril schoonmaakt, maar wat er echt gebeurt is dat de enorme vezels van je katoenen stof alleen maar een beperkte hoeveelheid stof en vuil kunnen oppikken. De deeltjes die het niet kon oppakken worden over het oppervlak van de lens geduwd. Lees ook meer over het bepalen van de leesbril-sterkte.

Alle soorten brillendoekjes

Je weet nu wat het beste brillendoekje is, maar je weet niet dat er meerdere soorten brillendoekjes te vinden zijn. Er zijn verschillende soorten reinigingsdoeken voor brillen die je kunt gebruiken om de hoeveelheid terug te brengen in je bril. Deze omvatten:

  • Microvezeldoeken – Dit is het soort doekje dat u meestal krijgt bij elke aankoop van een nieuwe bril. Deze zijn meestal vrij klein van formaat. Je kunt ze echter in grotere maten en met een hoger garenaantal krijgen. Het mooie van dit type reinigingsdoekje is dat het alle soorten vuil van alle oppervlakken kan verwijderen. Uiteraard zonder dat het krassen achterlaat.
  • Katoenen stof – Je kunt ook gebruik maken van een schone katoenen stof als je dit hebt. Deze doeken kunnen goed werken bij het reinigen van brillen. Echter, omdat hun vezels vrij groot zijn, zijn ze niet zo efficiënt in het oppakken van vuil en puin van het oppervlak van brillenglazen. Het beste is dus om voor de optie hierboven te kiezen als je echt alles uit je aankoop wilt halen.
  • Vochtige handdoekjes – Dit zijn net papieren zakdoekjes die vooraf zijn bevochtigd met een reinigingsoplossing voor brillenglazen. Het mooie van dit soort doekjes is dat ze gemak bieden. je hoeft geen reinigingsvloeistof op de lens te spuiten en vervolgens het vuil weg te vegen. Ze zijn in verhouding natuurlijk wel een stuk duurder dan de normale soorten brillendoekjes.

Van deze soorten is de microvezeldoek echt het beste voor het schoonmaken van je brillen. Gebruik nooit zomaar je shirt of een ander oppervlakte om je brillen schoon te maken. Hiermee loop je namelijk het risico dat je het glas beschadigd en dat je jouw (lees)brillen kapot maakt. Hier zit je natuurlijk niet echt op te wachten.

Het schoonmaken van je brillendoekje

Van belang is wel dat je jouw brillendoekje voor brillen af en toe zelf ook even schoonmaak. Gebruik schoon water en lotionvrij vaatwasmiddel om het doekje met de hand te wassen. Laat het op natuurlijke wijze aan de lucht drogen voordat u het gebruikt.

Natuurlijk is het ook een goed idee om een reinigingsdoekje voor je brillen te kopen bij betrouwbare bronnen. Door je brillendoekje af en toe schoon te maken weet je zeker dat je hem langer kunt gebruiken. Dit kan je op de lange termijn een hoop geld besparen, een goed brillendoekje is namelijk niet gratis.

Door middel van de informatie uit dit artikel weet je al meer over de verschillende soorten brillendoekjes. Er zijn er een aantal die je kunt gebruiken voor het schoonmaken van je bril. Het is echt belangrijk dat je jouw bril regelmatig schoon maakt. Op die manier kun je er tenminste goed doorheen kijken. Het kopen van een goed brillendoekje is dan ook echt een van de eerste dingen die je moet doen!

Dit bericht is gepost in Info. Bookmark de link.